Liječnik: Ako želite spriječiti začepljenje arterija, prestanite jesti ovu hranu

KARDIOVASKULARNE bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, zbog čega je iznimno važno brinuti o zdravlju srca ako želimo dug i kvalitetan život. Iako na srčano zdravlje utječe niz čimbenika, prehrana igra izuzetno veliku ulogu. Mnogo je ukusnih i zdravih namirnica koje mogu pomoći srcu, ali isto tako postoje i one koje mogu povećati rizik od začepljenja arterija i razvoja bolesti.
Ugledni liječnik dr. Alan Mandell nedavno je u videu izdvojio tri smrznute namirnice koje su posebno štetne za srce.
1. Smrznuta pržena piletina
Dr. Mandell ističe kako je ovo jedna od najgorih opcija. Iako je praktična i ukusna, ističe: "Smrznuta pržena piletina obično sadrži mnogo trans-masti, zasićenih masti i natrija." Te nezdrave masti povisuju razinu LDL kolesterola, poznatog kao "loš" kolesterol.
"To potiče stvaranje naslaga u arterijama", objašnjava on, što povećava rizik od srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara. Osim toga, duboko prženje i dodani konzervansi dodatno pogoršavaju njezin štetan učinak. Bolja alternativa je svježe, nemasno meso, primjerice pečena pileća prsa.
2. Smrznuta pizza
Iako može biti primamljiva, smrznuta pizza nije prijatelj srca. "Većina smrznutih pizza, ne sve, ali većina, sadrži visoke količine zasićenih masti, trans-masti i natrija", kaže dr. Mandell. Kombinacija prerađenih mesnih proizvoda, sira i tijesta stvara obrok bogat kalorijama i soli.
Redovita konzumacija može povisiti krvni tlak i razinu kolesterola, a to su glavni čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti. "Redovito konzumiranje ovakvih proizvoda sigurno će negativno utjecati na zdravlje srca", navodi on.
3. Smrznute pite s nadjevom (pot pies)
Na kraju, smrznute pite s nadjevom još su jedan visoko prerađeni proizvod koji bi trebalo izbjegavati, osobito ako pazimo na zdravlje srca.
"Milijuni ljudi jedu ove proizvode. Oni obično sadrže puno nezdravih masti, kalorija i natrija", upozorava dr. Mandell. Iza hrskave kore kriju se hidrogenirane masti koje sadrže trans masti, a nadjevi često uključuju prerađeno meso i guste umake bogate zasićenim mastima i solju. Sve to čini ovaj popularni obrok lošim izborom za srce i za cjelokupno zdravlje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati